Deser z masą kajmakową
Składniki:
1 galaretka pomarańczowa
250 g śmietanki 30%
8 biszkoptów
1-2 łyżki syropu pomarańczowego
8 łyżeczek masy kajmakowej z puszki
4 łyżeczki płatków migdałowych
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijać przez około 3 minuty, ciągle ubijając wlewać powoli ostygniętą galaretkę, dodać łyżkę syropu, wymieszać. Jeśli masa nie zrobi się gęsta, należy wstawić ją na chwilę do lodówki. Do pucharków skruszyć biszkopty i wylać na nie tężejący krem. Masę kajmakową przełożyć do miseczki i podgrzać przez chwilę w, mikrofalówce aby bardziej zmiękła. Do każdego pucharka dodać po łyżeczce masy kajmakowej, która powinna zanurzyć się w piance pomarańczowej i włożyć pucharki do lodówki na około 1-2 godziny. Kiedy pianka stężeje, na wierzch nałożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi
Komentarze
Prześlij komentarz