Tarta z budyniem i jabłkami
Jak każda tarta grzechu warta. Delikatne kruche ciasto, aksamitna masa budyniowa i delikatnie winne jabłka. Sama poezja i jakbyśmy mieli talent to byśmy jakiś epos czy inny liryk napisali. A że nie umiemy to kolejna tartę dla Was upieczemy.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
3-4 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
60 g cukru
Oraz:
3 równej wielkości jabłka
cukier trzcinowy
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i uformować kulę. Formę posmarować masłem a następnie wylepić nią ciastem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut albo do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Wyjąć ciasto z lodówki. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go (np. fasolą) Piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i zdjąć obciążenie razem z papierem do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Masa budyniowa: W trakcie pieczenia ciasta ugotować budyń. 500 ml mleka zagotować, a w 200 ml rozpuścić budynie i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego rozpuszczony budyń. Zagotować, cały czas mieszając. Następnie przestudzić budyń. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w cienkie plasterki. Na upieczony spód ciasta wyłożyć przestudzony budyń. Następnie układać na nim pocięte w plasterki jabłka. Na końcu posypać cukrem trzcinowym. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz