Szparagi sezamowe (IG)



Szybki i zdrowy dodatek do mięs, lub samodzielna lekka kolacja. Sos sojowy i sezam nadają lekko orientalnego smaku. Korzystajcie z przepisu póki sezon szparagowy trwa, bo potem już tylko pozostaną wspomnienia i trzeba bezie czekać do następnego roku. 


Składniki:


1/2 kg szparagów 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżka oleju sezamowego 
2 ząbki posiekanego czosnku 
nasiona sezamu

Sos sojowy wymieszać z cukrem w malej miseczce. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części i  pokroić  na małe 5 cm kawałki.
Rozgrzać olej sezamowy na patelni, dodać posiekany czosnek, krotko obsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia, dodać szparagi i ciągle mieszając smażyć je około 4 minut. Dodać sos sojowy z cukrem i jeszcze chwilkę smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Przełożyć do miski, posypać sezamem, podawać od razu. 











Komentarze

Popularne posty