Zupa kukurydziana z kaszą jaglaną
Ciekawa zupa o niezbyt skomplikowanym składzie, a ciekawym smaku i aromacie. Z pewnością zagości u nas na stałe bo są w niej nasze ulubione smaki: pierś z kurczaka, kukurydza i kasza jaglana do której się przekonaliśmy i bardzo nam smakuje.
Składniki:
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1,25 l bulionu
80 g kaszy jaglanej
½ łyżeczki kurkumy
1 puszka kukurydzy (400g)
300 g filetu z kurczaka
80 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
W garnku na oleju zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili bez pestek i chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion i zagotować.
Dodać opłukaną kaszę i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać kurkumę oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzoną kukurydzę i gotować przez ok. 5 minut.
Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę i wrzucić na gotującą się zupę. Gotować przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać śmietankę i wymieszać. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz