Lany chrust


Toż to prawdziwy chrust, bo chrupie i wygląda jak kupka patyków na ognisko. Jak komuś się nie chce długo stać przy garach, a chce mieć domowe tłustoczwartkowe smakołyki to jest to przepis dla niego. Spójrzcie tylko na te esy-floresy czyż nie wyglądają zachęcająco, a do tego uwierzcie nam smakują wyśmienicie.


Składniki:

3 jajka 
1 cukier waniliowy
200 g mąki
150 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka wódki
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia


Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodać stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przełożyć do ciasta i wymieszać. W rondelku rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Ciasto lać na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączać na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószyć  cukrem pudrem.















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty