Walentynkowe lizaki
Zrobione od serca dla osoby bliskiej sercu, to coś co proponują Kulinarni. Tym bardziej że przysłowie mówi przez żołądek do serca. Do dzieła trochę białek, cukru i dłuuga chwila czekania. A już jutro i małe i duże Walentynki będą zachwycone.
Składniki:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 barwniki spożywcze
patyczki do lizaków ( do kupienia w internecie)
Piekarnik nastawić na 120°C. Białko ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając. Ubitą pianę podzielić na połowę. Do obu części dodać odrobinę barwnika i dokładnie wymieszać. Kolorowe piany przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce narysować serca ok 7 cm. Suszyć około 60 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90°C i suszyć 2-3 godziny, aż lizaki będą chrupiące i suche w środku. Można zostawić na całą noc w otwartym i wyłączonym piekarniku. Patyczki po zwilżeniu włożyć do lizaków, zawiązać wstążeczki i można zapakować.
Komentarze
Prześlij komentarz