Mielone rolady z nadzieniem serowym owinięte boczkiem


I mielone i rolady i ser żółty i boczek... uff dużo tego, ale ma tak być, bo wszystko zagrało i świetnie smakowało. Wykonanie nie jest trudne, foty w załączeniu, krok po kroku. Nie smażyliśmy, postanowiliśmy upiec, wyszło bossko, zachęcamy do spróbowania.


Składniki:

500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
3 jajka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki świeżego szczypiorku
1 ugotowana marchewka
sól
pieprz
czosnek granulowany
50 g żółtego sera
100 g wędzonego boczku
olej do skropienia mięsa 


Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbić jajka oraz wsypać otręby owsiane i bułkę tartą. Dodać startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrobić na gładką, zwartą masę. Formować na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układać kawałki żółtego sera. Zawijać do środka (tak aby nie było widać sera). Formować mięso na kształt roladki, owijać wędzonym boczkiem. Roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Mięso skropić olejem. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło.


















Komentarze

Popularne posty