Panforte
To ciasto to niezły orzech do zgryzienia... dosłownie, bo naszpikowane jest orzechami, migdałami i przeróżnymi bakaliami. Jest bardzo energetyczne i dostarcza samych drogocennych składników dla naszych organizmów. Magnezu, NNKT tutaj co niemiara, a więc nic tylko piec i się zajadać, bo po takim ciastku to i głowa sprawniejsza i serce zadowolone, o kubkach smakowych nie wspominając ;)
Składniki:
130 g orzechów laskowych
120 g całych migdałów
100 g mąki
12 g kakao
5 g cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej
150 g suszonych fig, pokrojonych w grubszą kostkę (oraz kilka fig do dekoracji)
50 g suszonych daktyli, pokrojonych w grubszą kostkę
200 g miodu
80 g cukru
niewielka ilość cukru pudru do dekoracji
Migdały i orzechy laskowe uprażyć w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg). W dużej misce wymieszać figi, daktyle, skórę z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. W małym garnku doprowadzić do zagotowania miodu z cukrem (około 10 sekund). Zalać miodem suche składniki. Energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temp. 155°C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i ozdobić plasterkami fig lub daktyli.
Komentarze
Prześlij komentarz