Pizza z jajem


Pizza jaka jest każdy widzi, mamy już  w swoim dorobku kilka propozycji pizzy. Dzisiaj nieoczywiste ciasto, bo z jajem i to dosłownie ciasto wyrabiane z jakiem. Co to daje, a no daje to elastyczność i puszystość ciasta. Nie każdemu to podpasuje, ale wśród nas znaleźli się jej fani, więc i wśród naszych czytelników na pewno tacy będą.

Składniki: 

2 szklanki mąki tortowej

pół kostki drożdży

pół szklanki letniego mleka

płaska łyżeczka cukru

łyżka oliwy z oliwek

jedno jajo



sos

150 g przecieru pomidorowego

cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

ostra papryka

świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia

3 żabki czosnku

sól, pieprz

dodatki według uznania: ser, kabanosy, kukurydza, pomidor,



Do letniego mleka wsypać cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę oraz pozostałe składniki i wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia 10-15 minut. W tym czasie przygotować składniki na wierzch i sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i gotować 15-20 minut, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować lub wyłożyć foremki, posmarować sosem, posypać serem, szynką, ananasem, oliwkami. Przed wożeniem do piekarnika można posypać świeżymi lub suszonymi ziołami. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.




Komentarze

Popularne posty