Pizza z jajem
Pizza jaka jest każdy widzi, mamy już w swoim dorobku kilka propozycji pizzy. Dzisiaj nieoczywiste ciasto, bo z jajem i to dosłownie ciasto wyrabiane z jakiem. Co to daje, a no daje to elastyczność i puszystość ciasta. Nie każdemu to podpasuje, ale wśród nas znaleźli się jej fani, więc i wśród naszych czytelników na pewno tacy będą.
Składniki:
2
szklanki mąki tortowej
pół
kostki drożdży
pół
szklanki letniego mleka
płaska
łyżeczka cukru
łyżka
oliwy z oliwek
jedno
jajo
sos
150
g przecieru pomidorowego
cebula
2
łyżki oliwy z oliwek
ostra
papryka
świeże
lub suszone zioła: oregano, bazylia
3
żabki czosnku
sól,
pieprz
dodatki
według uznania: ser, kabanosy, kukurydza, pomidor,
Do
letniego mleka wsypać cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać i
pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę oraz pozostałe
składniki i wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić.
Pozostawić do wyrośnięcia 10-15 minut. W tym czasie przygotować
składniki na wierzch i sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę,
wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać przecier pomidorowy,
przyprawy i gotować 15-20 minut, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto
rozwałkować lub wyłożyć foremki, posmarować sosem, posypać
serem, szynką, ananasem, oliwkami. Przed wożeniem do piekarnika
można posypać świeżymi lub suszonymi ziołami. Piec 15-20 minut w
temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz