Pieczone pączki
Te pączki nie są zwykłymi pączkami, bo po pierwsze nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone, a po drugie dodatek mąki żytniej decyduje o ich specyficznym smaku. Polecamy wytrwałym.
Składniki (na 8 sztuk):
190 g mąki żytniej
190 g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru
30 g drożdży
2 łyżki oleju
ok. 300 ml mleka
dżem owocowy
cukier puder
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, żółtka, olej, cukier a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek ułożyć dżem i uformować pączka (jeśli ciasto jest zbyt lepkie- podsypać mąką). Piec w 150 stopniach do momentu zrumienia. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Zdrowsza wersja pączków na tłusty czwartek :) Świetnie!
OdpowiedzUsuń