Serduszka w białej czekoladzie
To doskonały przepis na deser który można wykonać wspólnie ze swoją walentynką lub samodzielnie dla ukochanej osoby. My wybraliśmy dodatek białej czekolady i wiórki kokosowe ale możecie je dowolnie zmieniać na czekoladę mleczną i inne posypki lub posiekane orzechy. Przez żołądek do serca jak mówi przysłowie...
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
80 g masła
160 g mąki pszennej
250 ml wody
szczypta soli
Polewa:
100 g czekolady białej
150 ml śmietanki 30%
40 g masła
wiórki kokosowe
Zagotować wodę z tłuszczem i solą. Na wrzący płyn wsypać mąkę i od razu mieszać, nadal ogrzewać. Gdy masa będzie gładka i zacznie odstawać od garnka zdjąć z palnika i ostudzić. Przełożyć masę do miski robota. Ucierać i dodawać po jednym jajku. Gdy ciasto będzie jednolite i dobrze wyrobione, przełożyć je do worka cukierniczego.
Wyciskać na blachę serduszka o średnicy 3-4 cm, zachowując odstępy. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Polewa: posiekać czekoladę. Śmietankę zagrzać i rozpuścić w niej czekoladę i cukier waniliowy. Na końcu dodać masło i wymieszać. Połówki serduszek zanurzaj w polewie, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
Komentarze
Prześlij komentarz