Pejzanka II
I oto przed wami kolejna pejzanka. Zupa o takiej samej nazwie a zupełnie innym składzie i wykonaniu. Równie dobra, ale nie nam oceniać która lepsza, to już pozostawimy Wam nasi kochani odbiorcy. Czekamy z niecierpliwością na uwagi i komentarze, a może wy jeszcze inaczej robicie taką zupę???
Składniki:
1-1,5 litra wody
0,5 litra soku pomidorowego
1 skrzydełko z kurczaka
1 marchewka
2 średnie ziemniaki
kawałek pora
1 korzeń pietruszki
nieduży kawałek selera
6 łyżek posiekanej kapusty
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
pieprz
sól
Do garnka z wodą wrzucić udko z kurczaka i zagotować. Kiedy woda z udkiem zacznie się gotować, należy zmniejszyć gaz oraz wrzucić pokrojoną marchewkę, seler, ziemniaki, korzeń pietruszki i por oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy i dodać kapustę. W momencie gdy kapusta będzie miękka zahartować śmietanę z dodatkiem mąki i dodać do zupy. Doprawić do smaku oraz wcisnąć czosnek. Na koniec wsypać do zupy koperek i pietruszkę.
Komentarze
Prześlij komentarz