Pieczone krokiety ziemniaczane
Wszystko co ziemniaczane i z ciasta ziemniaczanego bardzo lubimy zarówno robić jak i zjadać. Po pierwsze ziemniak jest powszechnie dostępny, po drugie jest dość tani, a po trzecie dobry. Dziś stworzyliśmy krokiety ziemniaczane, ale nie smażone tylko pieczone by były bardziej fit. Mogą być one dodatkiem do drugiego dania lub z ulubiony sosem samodzielnym daniem. Delikatne w środku i chrupiące na wierzchu normalnie jak w reklamie.
Składniki:
500 g ziemniaków
2 łyżki masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 duże jajko
50 g bułki tartej
50 g masła
drobno posiekana natka pietruszki
pieprz
sól
mąka do posypania
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie przez 15 min, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić ziemniaki i utłuc na gładką masę. Wymieszać z masłem, aż całe się stopi. Dodać żółtko i śmietanę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przez godzinę. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Dzielić masę ziemniaczaną na 12 równych kulek. Lekko umączonymi rękoma nadać im kształt krokieta. Każdy krokiet moczyć w ubitym jajku i obtaczać w tartej bułce, strzepując jej nadmiar. Smarować masłem żaroodporne naczynie wystarczająco duże, by wszystkie krokiety zmieściły się w jednej warstwie. Układać krokiety obok siebie w naczyniu. Posypać je wiórkami masła. Piec krokiety przez 20 min, aż uzyskają złotobrązowy kolor. W trakcie pieczenia przewracać je na drugą stronę. Podawać gorące posypane pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz