Sernik z jabłkami
Sernik, a trochę jakby nie sernik, ale jaki jaki dobry ten nie do końca sernik :) Okazuje się, że takie misz-masze się sprawdzają w produkcji ciast i są bardzo smaczne i efektowne. Nasz jabłko-serniczek prezentuje się ładnie i jeszcze lepiej smakuje. Polecamy, bo u nas rozszedł się jeszcze ciepły.
Składniki:
Ciasto :
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
3 żółtka
Masa:
0,5 kg chudego sera
2 jaja
1/2 dużego słoika gotowych jabłek do szarlotki
7 płaskich łyżek masła
0,5 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
łyżka soku z cytryny
Mąkę przesiać do miski, 2 łyżki odłożyć do
posypania. Dodać cukry, roztopione masło i żółtka, wyrobić ciasto, posypać
odłożoną mąką. 2/3 ciasta przełożyć do tortownicy i mocno
przycisnąć, na ciasto wyłożyć jabłka. Tłuszcz utrzeć na
gładką masę z cukrami i sokiem z cytryny. Dodać jaja, ser
zmielony i budyń. Gotową masę przełożyć na jabłka, resztę
ciasta rozdrobnić i pokruszyć na obrzeżach masy twarogowej. Piec
ok. 50 min w 170 stopniach, studzić w otwartym piekarniku. Upieczone
można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz