Gryczane ciasto marchewkowe
I gryczane i marchewkowe... ależ ciekawych składników w tym cieście, o kardamonie i imbirze nie wspominając. Może jest to ciasto z tych "niewyglądających" rewelacyjnie, ale smaku nie da mu się odebrać. A przy tym wykonanie banalne, czego chcieć więcej. A że zdrowe to już nie musimy wspominać, wszyscy wiedzą, że hasło gryka i marchew to samo zdrowie.
Składniki:
300 g mąki gryczanej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
230 g marchwi
3 łyżeczki soku z cytryny
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać ze sobą mąkę gryczaną kaszę gryczaną, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a także sól, cynamon, kardamon, imbir suszony i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszać sok jabłkowy mleko i cukier waniliowy Następnie dodać do nich suche składniki i wymieszać je ze sobą bardzo dokładnie. Na tarce o małych oczkach zetrzeć obraną marchew. Wymieszać ją z sokiem z cytryny, następnie odsączyć nadmiar soku. Marchewkę dodać do reszty ciasta i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i piec około 35 minut lub do tzw. “suchego patyczka”.
Komentarze
Prześlij komentarz