Delicja walentynkowa

Walentynki to święto, które kojarzy się z kolorem czerwonym i serduszkami oraz masą słodyczy płynącą miedzy zakochanymi. Te warunki spełnia nasza delicja. Słodka czerwona i pełna miłości. Warto ją upiec dla ukochanej osoby.

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 (lub 405)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
dżem truskawkowy do posmarowania

Dodatkowo:
3 galaretki truskawkowe 
7 kosteczek czekolady deserowej
3 dag masła


Obie mąki przesiać 2 razy przez sitko i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec dodać wymieszane obie mąki (najlepiej w trzech turach) i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Prostokątną foremkę (21 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 23 minuty. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostudzony biszkopt obkroić nożem wzdłuż foremki i wyjąć. Papier delikatnie oderwać ze spodu i ponownie pozostawić biszkopt na papierze. 
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, przelać do plastikowej miski i ostudzić. Foremkę (21 x 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, tak aby folia zakrywała boki foremki. Przelać chłodną galaretkę i odstawić do całkowitego zastygnięcia 
Przekładanie:
Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Jeden blat posmarować cienko dżemem truskawkowym, przełożyć do foremki. Na biszkopt wyłożyć dobrze zastygniętą, sztywną galaretkę. Położyć drugi biszkopt. Wstawić do lodówki. 
Ostatnią galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody dodać pozostały dżem truskawkowy, przelać do plastikowej miski i ostudzić. Gdy galaretka będzie już chłodna i zacznie gęstnieć wyłożyć ją na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 
Kostki czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec całość wymieszać i polać po wierzchu. Ponownie schłodzić.








Komentarze

  1. Pyszności! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty