Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i mozzarellą
Zapiekanka to takie danie, że zazwyczaj dodajemy to co mamy i wychodzi pysznie. Podobnie było i tym razem i padło na pieczarki, makaron, kalafior i mozzarellę. I jak zwykła w przypadku zapiekanki smak nie jest adekwatny do wyglądu, bo w podawaniu to trudne potrawy.
Składniki:
około 250 g makaronu
400 g pieczarek
kilka różyczek kalafiora
1 kulka mozzarelli
około 60 g boczku
2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
masło do posmarowania foremki
olej do smażenia
sól
pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na oleju przesmażyć pokrojoną cebulkę, następnie dodać pieczarki i przeciśnięty czosnek, doprawić. Smażyć aż większość wody odparuje z patelni. Następnie przesmażyć pokrojony boczek. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i surowego kalafiora i tak, aż do wykończenia składników. Wierzch obsypać serem żółtym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 15-20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć ser mozzarella i dopiec do końca.
Komentarze
Prześlij komentarz