Drożdżowe ciasto z kruszonką babci Kazi
Przepisy naszych babć są najlepsze, bo dobre, sprawdzone i kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem. My lubimy z nich korzystać i dzielić się wspomnieniami o ukochanej babci. Ale nas wzięło na wspominki ;)
Składniki:
300 g mąki
170 ml mleka
30 g drożdży
¼ szkl cukru
3 żółtka
1/3 kostki masła
skórka z cytryny
Kruszonka:
50 g masła
2 łyżeczki cukru
½ szkl mąki
Mleko podgrzać z odrobiną cukru, jak cukier się rozpuści dodać drożdże (mleko nie może być gorące). Odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Do żółtek dodać cukier i skórkę z cytryny – wymieszać. Do maki dodać drożdże z mlekiem i zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać żółtka z cukrem. Gdy już ciasto będzie odchodzić od reki dodać wystudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki kruszonki włożyć do miski i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Keksówkę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz