Muffiny jogurtowe z jagodami


Smak jagód to smak lata, przynajmniej dla nas. Dlatego prezentujemy nasz tegoroczny letni hit, szybkie w wykonaniu i szybkie w znikaniu jogurtowe muffinki z jagodami. Moment roboty, a słodka przekąska do kawy gotowa. Lubimy takie ekspresowe słodkości.


Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jaja
100 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
300 g jagód świeżych lub mrożonych
cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, olej i jogurt. Całość zmiksować. Jagody opłukać odsączyć i wymieszać z ciastem i przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty