Muffiny ze szparagmi



Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witaminy C i E oraz beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, inulina i błonnik. Sezon na nie trwa dość krótko dlatego zachęcamy wykorzystujcie je w swojej kuchni, na przykład w postaci muffinek, tak jak my. 



Składniki:


1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 jajko
tymianek
½ szklanki tartego sera żółtego 
3-4 plasterki szynki parmeńskiej 
garść czarnych lub zielonych oliwek
4-5 zielonych szparagów

W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia, tymianek i sól. Do szklanki wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dorzucić starty drobno ser, pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone szparagi. Wymieszać, przełożyć do foremek i piec 18-20 minut w 190-200 stopniach.












Komentarze

Popularne posty