Pleśniak z dżemem wiśniowym
Pleśniak to taki klasyk w kuchni polskiej trochę zapomniany, dlatego chcemy go przywołać. Fajne ciasto, proste w produkcji, a przyjemności co nie miara. Smak babciny, ale tradycję kulinarne należy kultywować, dlatego zachęcamy do wykonania. My na pewno powtórzymy.
Składniki:
Ciasto kruche:
350 g mąki
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
60 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 żółtek
1-2 łyżki lodowatej wody
3 czubate łyżki kakao
Beza:
5 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo słoik gęstego dżemu wiśniowego
Z żółtek, mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru oraz soli posiekać i szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwa różne kawałki, do jednej dodać kakao i wodę i zagnieść. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę, po tym czasie zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki do dwóch miseczek. Wyłożyć foremkę ( 24 na 24 cm) papierem do pieczenia na jej dno wsypać 3/4 części ciasta białego posmarować dżemem wsypać ciemne ciasto pozostawiając odrobinę do dekoracji. Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną i chwile ubijać, wyłożyć na ciasto, posypać pozostałą częścią ciasta ciemnego i jasnego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175⁰C i piec 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz