Chrupiąca sałatka z kalafiorem i granatem
Sałatki goszczą na naszych stołach co raz częściej. A to na kolację, żeby nie obciążać przewodu pokarmowego, a to na spotkanie w babskim gronie, a to gorąco, to na szybki obiad lekka sałatka. Powodów co raz więcej i z punktu widzenia pro zdrowotnego cieszy nas to, bo sałatki są zdrowe, bo zazwyczaj jest w nich dużo warzyw, są dodatki białkowe i jakiś dressing. Oto nasza odpowiedz na modę sałatkową.
Składniki:
½ szklanki płatków migdałowych
2 łyżki oleju
1 mały kalafior
kawałek cukinii
pestki z połowy granatu
duża garść natki pietruszki
mieszanka sałat
2-3 łyżki startego żółtego sera
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka syropu z granatu
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Kalafiora podzielić na małe różyczki, a cukinię pokroić w grube słupki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumień na niej kalafiorowe różyczki, pod koniec dodać cukinię, żeby tylko lekko zmiękła. Kalafior powinien być rumiany, ale ciągle chrupiący. Migdały, kalafiora z cukinią wymieszać z pestkami granatu, posiekaną natką oraz sałatami. Polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz