Drożdżówki z czekoladą
Drożdżóweczki na drugie śniadanie czy podwieczorek to super sprawa. A jak jeszcze przygotowane samodzielnie bez zbędnej chemii to smakują podwójnie. Do tego jeszcze uwielbiana przez prawie wszystkich czekolada, normalnie raj na ziemi.
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży
200 ml mleka
100 g masła
90 g cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g czekolady
1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania
Drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe). Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie, wlać rozczyn z drożdży i zacząć delikatnie mieszać składniki. Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką. Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.
Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz