Sakiewki z owocowym nadzieniem
Składniki:
½ kg mąki pszennej
1/2 kg twarogu
200 g masła
1 cukier wanilinowy
dżem jabłkowy lub dowolny inny
½ łyżeczki soli
Najlepiej wieczorem z mąki, twarogu, masła, cukru wanilinowego i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki. Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty około 6x6 cm. Na każdym kwadracie umieścić nadzienie - dżem, marmoladę. Nadzienie nie powinno być zbyt płynne, bo w trakcie pieczenia wypłynie na blachę. Kwadraty składać jak kopertę i zlepiać w powietrzu by nie zgnieść nadzienia. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut na lekko złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz