Łosoś w kremowym sosie
Ryby gorąco polecamy i bardzo lubimy. Lubimy je przyrządzać i oczywiście zjadać. Tym razem mamy dla Was delikatnego łososia w aksamitnym, kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Po prostu poezja smaku na talerzu i uwierzcie smakuje o wiele, wiele lepiej niż wygląda.
Składniki:
ok. 600g filetu z łososia
2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
3 garście świeżego szpinaku
150 g suszonych pomidorów w oleju
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
garść startego żółtego sera
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Łososia umyć, osuszyć, jeśli ma skórę i ości, to należy je usunąć Doprawić rybę z obu stron solą i pieprzem. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać na dużym płomieniu 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów, a następnie zmniejszyć płomień i wrzucić łososia na gorącą patelnię, najpierw w dół od strony, na której wcześniej była skóra, a następnie podsmażyć rybę z drugiej strony. Po usmażeniu łososia zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na tę samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać żółty ser oraz 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem
Komentarze
Prześlij komentarz