Ciasteczka z okienkiem
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
100 g zimnego masła
110 g cukru
200 g kolorowych landrynek w różnych kolorach
Landrynki podzielić kolorami i włożyć do foliowych torebek. Za pomocą tłuczka rozbić cukierki na bardzo drobne kawałki.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki, cukier, wbić żółtka, dodać śmietanę i zagnieść ciasto aby uzyskać jednolitą kulę. Rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka za pomocą foremek o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wtedy wykrawać środek za pomocą mniejszej foremki. Do środka ciasteczek za pomocą łyżeczki wsypać pokruszone landrynki, uważając aby były tylko w środku a nie na ciastku. Wstawić ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 12 minut. Ciasteczka zdjąć z papieru do pieczenia dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz