Sos warzywny do ryżu



Obiad nie zawsze musi się składać ze sztuki mięsa, ziemniaków i dodatku witaminowego. Czasami można sobie odpuścić produkty pochodzenia zwierzęcego i pójść w warzywa i rośliny strączkowe. Doskonałym przykładem będzie nasz dzisiejszy sos do ryży. Głównym składnikiem jest soczewica i buraki. Surowce bardzo wartościowe, bo i antocyjanów dostarczają, witamin i dużo białka. Podkręcić smak można przyprawiając solidnie, żeby „trawą” nie był ten sos. 



Składniki:


100 g soczewicy czerwonej 
1 burak
100 g selera
2 marchewki
3 pomidory
por
3 ząbki czosnku
15 g oleju kokosowego
20 g sosu sojowego
1 pęczek natki pietruszki
majeranek
rozmaryn
kurkuma
pieprz
sól
3 szkl wrzątku
pestki dyni lub słonecznika do posypania

Buraka, marchew i seler obrać i umyć. Porządnie umyć również pomidory. Warzywa rozdrobnić za pomocą urządzenia wielofunkcyjnego lub zetrzeć je na tarce. Pomidory zblendować.
Pora drobno posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku.
Wszystkie powyższe składniki wrzucić do garnka, dodać zioła i przyprawy,  zalać wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą lub makaronem












Komentarze

Popularne posty