Chłodnik z cukinii z łososiem
Vellutata fredda di zucchine con salmone - tak podobno w oryginale brzmi nazwa tego włoskiego chłodnika. Spodobała nam się ta oryginalna nazwa, a i wszystkie składniki tej zupy są dostępne w Polsce. Zrobiliśmy sobie małe Włochy w polskiej kuchni. Smacznego.
Składniki:
2 cukinie
1 gruszka
ok. 250 g świeżego łososia
sok z 1 cytryny
400 g jogurtu greckiego
1 łyżka serka mascarpone
1 pęczek natki pietruszki
1 doniczka świeżej bazylii
sól
pieprz
2 łyżki ziaren sałatkowych
Ziarna uprażyć na suchej patelni.
Cukinie umyć dokładnie, nie obierać i pokroić w gruba kostkę. Gruszkę obrać i również pokroić w gruba kostkę. Umieścić je w garnku zalać 600 ml wody, zagotować . Następnie przykryć pokrywka i gotować ok. 5 – 7 minut. Odstawić do wystudzenia.
Łososia oczyścić, natrzeć sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem i solą. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Do letniej jeszcze cukinii dodać jogurt, mascarpone, posiekana natkę i bazylię i sok z cytryny. Zmiksować wszystko do uzyskania jednolitego koloru. Podawać w temperaturze pokojowej, układać na wierzchu kawałki łososia i posypać uprażonymi pestkami.
Komentarze
Prześlij komentarz