Krokiety z pieczonym kurczakiem
Krokiety zwłaszcza z barszczykiem, to my uwielbiamy. Barszczyk mamy już opanowany, teraz ćwiczymy krokiety i dobieramy do nich różnorodne farsze. Tym razem nasz ulubiony kurczak w pieczonej wersji z dodatkiem suszonych pomidorów. Po prostu pycha.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
3 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
4 jaja
szczypta soli
2 niepełne szklanki gorącej wody
Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni.
Nadzienie:
4 pieczone udka z podudziem z kurczaka
duża cebula
1/2 słoika suszonych pomidorów
jajko
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki
łyżeczka musztardy
Panierka:
2 jajka + szczypta soli i pieprzu
szklanka tartej bułki +płaska łyżeczka słodkiej papryki
Obrać mięso z kości i przełożyć do maszynki do mielenia mięsa. Zmielić i przełożyć mięso do głębokiego naczynia. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni aż się lekko zarumieni. Posypać szczyptą soli i pieprzu, do smaku. Wybić jajko do mięsa, dodać podsmażoną cebulę i pokrojone, suszone pomidory. Doprawić niewielką ilością przypraw i musztardą. Dokładanie wymieszać.
Kłaść po porcji farszu na naleśniki i zwijać. Obtaczać każdy naleśnik w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Smażyć na rumiano na średnim ogniu z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz