Bakłażany nadziewane
Delikatne i lekkie w smaku, jako przystawka lub lekka kolacja. Bakłażany nadziewane kaszą i warzywami. A przy tym kolory bardzo cieszą oko. Warto jeść bakłażany, bowiem są bogate w wapń, potas i magnez oraz dostarczają błonnika pokarmowego który wspomaga trawienie w naszym organizmie.
Składniki:
2 bakłażany
1 szklanka kaszy kuskus
1 ogórek
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mały granat
2 łyżeczki oliwy
łyżka masła
sól
pieprz
ostra papryka
Umyte bakłażany przekroić na pół. Wydrążyć łyżką środek, zostawiając około pół centymetra miąższu. Posolić i odstawić na 20 minut. Pokrojonego w kostkę ogórka wymieszać z natką pietruszki, szczypiorem i oliwą, doprawić solą pieprzem i ostrą papryką. Owoc granatu obrać. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu dodając masło i sól. Przykryć i odstawić.
Bakłażan oprószyć grubo mielonym pieprzem, piec 20 minut w temp. 180 stopni. Nadziewać kaszą, na wierzchu rozłożyć sałatkę z ogórka. Udekorować pestkami granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz