Piernik z miodem


Kolejna świąteczna propozycja nie do odrzucenia. Taki piernik to i poleży i wygląda świątecznie,a do tego wybornie smakuje. Dla nas must have na te święta, a dla Was? Skusicie się na piernikowe wypieki polecane przez Kulinarnych?


Składniki:

60 g masła
250 ml cukru
250 ml miodu naturalnego
4 jajka
60 g orzechów
750 ml mąki
1 łyżeczka cynamonu
5 goździków
skórka z cytryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu


Rozetrzeć masło na puszystą masę, następnie dodawać cukier i ciągle ucierając po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, rozpuszczoną w occie sodę. Następnie dodać mąkę i dobrze ubijać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do fermentacji około godzinę. Po wyrośnięciu piec około godzinę w temperaturze 160 stopni. 













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty