Muffinki Izaura

Swego czasu świecił triumfy sernik Izaura, postanowiliśmy się zabawić z tym ciastem, podzielić na porcyjki, upchnąć w papilotki i upiec. Wyszły wybornie, zresztą sami spójrzcie na zdjęcia, aż ślinka cieknie.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajo

Masa serowa:
200 gramów twarogu tłustego
1 małe jajo lub żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
2 - 3 łyżki cukru


Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtko lub małe jajo, cukry, wymieszać dokładnie. W jednej misce wymieszać składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej jajo wymieszać łyżką z olejem i mlekiem. Składniki mokre wymieszać łyżką z suchymi, mogą zostać małe grudki. Formę do muffinek wypełnić papilotkami, napełniać 1 łyżką ciemnego ciasta, na środek dawać 1 kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem ciemnym tak (około 1 łyżeczki), by całość zajmowała 3/4 objętości papilotki (ale nie więcej, bo mogą wypłyną). Tak postępować do wykończenia składników. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć muffinki i piec 20 minut. Studzić na kratce, ewentualnie polać polewą czekoladową. 











Komentarze

Popularne posty