Sero-szarlotka
Eleganckie ciasto na eleganckie imprezy. Tak jednym zdaniem można je podsumować, bo po pierwsze wygląda, po drugie smakuje, a po trzecie.. no właśnie po trzecie nie jest takie skomplikowane jakby się z wyglądu wydawało.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę mąkę posiekać, dodać mąkę i resztę składników, wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie podzielić na 2 części i upiec na rumiano w temp. 180 stopni.
Masa serowa:
0,5 kg twarogu
4 jajka
¾ szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy
4 łyżki mleka
10 dag masła
Masło, cukier, jaja utrzeć na gładka masę, stopniowo dodawać zmielony ser. Masę wstawić na mały ogień i mieszając doprowadzić do zagotowania. Budyń wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy – zagotować.
Masa jabłkowa:
1kg jabłek,
2 łyżki masła,
3 – 4 łyżki cukru
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Uprażyć na wolnym ogniu z masłem i cukrem.
0,5 l śmietanki kremówki,
1 jasna galaretka
Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać galaretkę i jeszcze raz ubić.
Przekładać:
Placek – masa jabłkowa (gorąca) - placek – masa serowa (gorąca)
Wystudzić i następnie krem śmietanowy – posypać kakao lub tartą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz