Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie gwarantuje nam przygotowanie szybkich przekąsek. Jak do tego są smaczne i atrakcyjnie wyglądają to jesteśmy w siódmym niebie. Tak też było i dzisiaj u nas, smak, prostota, wygląd i ekspresowe przygotowanie. Lubimy to. Wy też dajcie lajka jak pasują Wam takie trendy w kulinarnym świecie.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 pomidory
2 kule sera mozzarella
1/2 szklanki tartego sera grana padano
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 jajko

Ciasto pociąć na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysować, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, posmarować każdy kwadrat, posypać startym serem grana padano.
Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawić do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie pomidory pokroić na plasterki, posolić i odstawić. Po 10 minutach odlać puszczony przez pomidory sok. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i posypać nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, bazylię drobno posiekać. Oba składniki wymieszać z oliwą z oliwek i posmarować nią wierzch pomidorów. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru. 






Komentarze

Popularne posty