Grissini - paluszki do piwa i nie tylko
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. pieczywo to jest wyrabiane z ciasta drożdżowego. My lubimy eksperymentować z ciastem drożdżowym i przygotowaliśmy spolszczoną wersję grissini. Możecie stosować dowolne dodatki do posypania, w zależności od upodobań. Nam najbardziej smakowały te z siemieniem lnianym.
Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
50 ml oliwy z suszonych pomidorów
200 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 g drożdży instant
1 białko
różowa sól
sezam
siemię lniane
Mąkę przesiać do miski. Do drugiej miski wsypać drożdże dodać do nich cukier, sól, oliwę i letnią wodę. Wymieszać i przelać do miski z mąką. Wyrobić ciasto tak długo aż odklei się od ręki. Ciasto przykryć suchą, czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godziny by wyrosło.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część należy rozwałkować na grubość 5- 7 mm , na kształt prostokąta. Prostokąt kroić na paski szerokie na 1,5- 2 cm a następnie lekko je skręcać. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować je rozbełtanym białkiem i posypać solą, sezamem lub siemieniem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz