Babka piernikowa


Romans babki z piernikiem wyszedł, w naszym mniemaniu nawet bardzo się udał. I tak oto chcieliśmy Wam zaprezentować babkę o lekkim aromacie piernika, niezapomniane wrażenie.


Składniki:

1 jajko
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny 
1 łyżka oleju
1 łyżka dżemu, dałam dżem z czarnej porzeczki
2 szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
1 płaska łyżka sody
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka 
1/2 tabliczki czekolady


Jajko, cukier i miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać dżem oraz olej i dalej ucierać, miksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao, wymieszać łyżką. Na koniec dodać mleko i całość zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę pozostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Ostudzoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub posypać cukrem pudrem. 














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty