Papryka faszerowana wege
Paprykę zazwyczaj faszerowaliśmy róznymi rodzajami mięsa, dziś jednak propozycja dla tych co za nim nie przepadają. Całkowicie warzywny farsz, sprawdza się zwłaszcza w bardziej gorące dni gdy wolimy jeść lżejsze posiłki. Nam smakowało bardzo, a Wy musicie spróbować sami.
Składniki:
4 papryki pomidorowe
1 młoda cukinia
1 pomidor
1 cebula
100 g sera feta
100 g sera żółtego
1 łyżka masła
bazylia
olej
sól
pieprz
papryka ostra
Paprykę umyć i odciąć czapki, wydrążyć nasiona i opłukać. Pomidora, ser feta, i cebulę drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bazylię posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, następnie dodać cukinie i chwilę poddusić. Dodać pomidory. Doprawić do smaku. Zestawić z ognia i lekko ostudzić. Dodać fetę i starty żółty ser oraz bazylię, dokładnie wymieszać. Napełnić przygotowane papryki i na wierzch ułożyć wiórek masła. Przykryć czapeczką. Zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz