Giełda zdrowia w naszej szkole

"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.
Tam człowiek prawie
Widzi na jawie
I sam to powie,
Że nic nad zdrowie..."


powiemy za Janem Kochanowskim. W związku z ochroną zdrowia i promocją zdrowego stylu życia 12 grudnia 2017 roku została zorganizowana w naszej szkole Giełda Zdrowia. Głównym organizatorem była  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krasnymstawie, współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie oraz wszystkie szkoły ponadgimnazjalne z terenu naszego powiatu. Odbiorcami giełdy byli uczniowie wszystkich szkół. Impreza rozpoczęła się wykładem pani Bogumiła Prymaczuk na temat zdrowia pochodzącego z naturalnej żywności. Był też quiz o tematyce zdrowotnej z atrakcyjnymi nagrodami dla uczniów. 
My odpowiadaliśmy za poczęstunek i myślimy, że wstrzeliliśmy się w trend zdrowej kuchni i udowodniliśmy, że zdrowa żywność, nie musi być nudna, mdła i monotonna. Przygotowaliśmy kilka potraw, które możecie wykonać u siebie w domach, są lekkie, kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe, bo dostarczają składników pokarmowych, witamin i minerałów.



Przygotowaliśmy:

- zupę krem z dyni z prażonymi ziarnami dyni

- zupę krem z brokuła

Kaszotto - wzorowana na włoskim risotto potrawa z kaszy gryczanej w towarzystwie samych zdrowych warzyw.

Przegląd warzywnych pasztetów: z selera, z ciecierzycy, z soczewicy i z cukinii - jest to pyszna alternatywa dla wędlin.

Przepiórcze jaja marynowane.

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i warzywami grillowanymi - idealna na kolację.

Sałatka z jajem, brokułem i rzodkiewką podana na różnych sałatach.

Rollsy z pełnoziarnistych placków z mango, kaki i łososia - doskonała przekąska na drugie śniadanie.

Rollsy z grillowanej cukinii, a w środku samo zdrowie - hummus i świeże warzywa.

Rolada pomidorowa ze schabem i delikatnym serkiem.

Słupki warzywne do maczanek np.: hummus z zieloną pietruszką, hummus z pomidorami suszonymi lub twarożek z jogurtem naturalnym i czosnkiem.



Na deser same zdrowe słodkości:

- ciasteczka owsiane z tartą marchewką i żurawiną

- ciasteczka owsiane z jabłuszkiem

- ciasteczka owsiane z bananem

- ciasto z cukinią

A do chrupania, na przykład przed telewizorem proponujemy jabłkowe chipsy.

Wszystko to przygotowane na bazie produktów ekologicznych: owoce i warzywa z lokalnej uprawy, jaja od szczęśliwych kur, miód z okolicznej pasieki.



Do popijania natomiast zaproponowaliśmy:

- wodę z miętą i cytrusami

- owocowe herbatki

- i nasz hit - tymiankowa witalność na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowej aury, osłodzone miodem z dodatkiem soku z cytryny.



Wszystkie te potrawy przygotowali uczniowie z klas gastronomicznych naszej szkoły z klasy 1tz: Aleksandra Gustaw, Karolina Szuryga i Patrycja Opalińskia, z klasy 2tz: Natalia Badzio i Aleksandra Gutowska, z klasy 3tz: Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała, Iwona Król, Edyta Szewczak i  Przemysław Solan, oraz z klasy 3k: Jakub Kalman. W giełdzie brali również udział uczniowie klasy 4tz: Agata Opalińska i Piotr Frańczak.
Wszystko pod opieką nauczycielek praktycznej nauki zawodu:

pani Katarzyny Mańko, pani Katarzyny Oleszczuk, pani Agnieszki Pawlas, pani Małgorzaty Typiak, a całość naszych działań skoordynowała pani Agata Sadlak-Skrzypek.












Komentarze

Popularne posty