Giełda zdrowia w naszej szkole
"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.
Tam człowiek prawie
Widzi na jawie
I sam to powie,
Że nic nad zdrowie..."
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.
Tam człowiek prawie
Widzi na jawie
I sam to powie,
Że nic nad zdrowie..."
powiemy za Janem Kochanowskim. W związku z ochroną zdrowia i promocją zdrowego stylu życia 12 grudnia 2017 roku została zorganizowana w naszej szkole Giełda Zdrowia. Głównym organizatorem była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krasnymstawie, współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie oraz wszystkie szkoły ponadgimnazjalne z terenu naszego powiatu. Odbiorcami giełdy byli uczniowie wszystkich szkół. Impreza rozpoczęła się wykładem pani Bogumiła Prymaczuk na temat zdrowia pochodzącego z naturalnej żywności. Był też quiz o tematyce zdrowotnej z atrakcyjnymi nagrodami dla uczniów.
My odpowiadaliśmy za poczęstunek i myślimy, że wstrzeliliśmy się w trend zdrowej kuchni i udowodniliśmy, że zdrowa żywność, nie musi być nudna,
mdła i monotonna. Przygotowaliśmy kilka potraw, które możecie wykonać
u siebie w domach, są lekkie, kolorowe, smaczne i przede wszystkim
zdrowe, bo dostarczają składników pokarmowych, witamin i
minerałów.
Przygotowaliśmy:
-
zupę krem z dyni z prażonymi ziarnami dyni
-
zupę krem z brokuła
Kaszotto
- wzorowana na włoskim risotto potrawa z kaszy gryczanej w
towarzystwie samych zdrowych warzyw.
Przegląd
warzywnych pasztetów: z selera, z
ciecierzycy, z
soczewicy i
z cukinii - jest to pyszna alternatywa dla wędlin.
Przepiórcze
jaja marynowane.
Sałatka
z kaszą kuskus, kurczakiem i warzywami grillowanymi - idealna na
kolację.
Sałatka
z jajem, brokułem i rzodkiewką podana na różnych sałatach.
Rollsy
z pełnoziarnistych placków z mango, kaki i łososia - doskonała
przekąska na drugie śniadanie.
Rollsy
z grillowanej cukinii, a w środku samo zdrowie - hummus i świeże
warzywa.
Rolada
pomidorowa ze schabem i delikatnym serkiem.
Słupki
warzywne do maczanek np.: hummus z zieloną pietruszką, hummus z
pomidorami suszonymi lub twarożek z jogurtem naturalnym i czosnkiem.
Na deser same zdrowe słodkości:
-
ciasteczka owsiane z tartą marchewką i żurawiną
-
ciasteczka owsiane z jabłuszkiem
-
ciasteczka owsiane z bananem
-
ciasto z cukinią
A
do chrupania, na przykład przed telewizorem proponujemy jabłkowe
chipsy.
Wszystko
to przygotowane na bazie produktów ekologicznych: owoce i warzywa z
lokalnej uprawy, jaja od szczęśliwych kur, miód z okolicznej
pasieki.
Do
popijania natomiast zaproponowaliśmy:
-
wodę z miętą i cytrusami
-
owocowe herbatki
-
i nasz hit - tymiankowa witalność na wzmocnienie organizmu w
czasie jesienno-zimowej aury, osłodzone miodem z dodatkiem soku z
cytryny.
Wszystkie
te potrawy przygotowali uczniowie z klas gastronomicznych naszej
szkoły z klasy 1tz: Aleksandra Gustaw, Karolina Szuryga i Patrycja Opalińskia, z klasy 2tz: Natalia Badzio i Aleksandra Gutowska, z klasy 3tz: Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała, Iwona Król, Edyta Szewczak i Przemysław Solan, oraz z klasy 3k: Jakub Kalman. W giełdzie brali również udział uczniowie klasy 4tz: Agata Opalińska i Piotr Frańczak.
Wszystko pod opieką nauczycielek praktycznej nauki zawodu:
pani
Katarzyny Mańko, pani Katarzyny Oleszczuk, pani Agnieszki Pawlas,
pani Małgorzaty Typiak, a całość naszych działań skoordynowała
pani Agata Sadlak-Skrzypek.
Komentarze
Prześlij komentarz