Zupa krem z pieczonych warzyw


Zupy kremy to my niezmiernie lubimy, a szczególnie jedna klasa, są w niej uczniowie, którym przez gardło nie przejdzie zupa z warzywami w cząstkach. Czy to dobrze czy to źle nie wnikamy, każdy w końcu ma jakiegoś bzika. Ale wracając do rzeczy, jeżeli chcecie zjeść niebanalną zupę kremową to jest to propozycja nie do odrzucenia.


Składniki:

3 marchewki
2 papryki
1/3 selera
1 cebula
por biała część
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ok. 1,5 l wody
oliwa


Wszystkie warzywa po obróbce wstępnej, podzielić na mniejsze części i skropić oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Nie mogą się zrumienić, w razie potrzeby odwracać. 
Warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu. Wyłowić ziele angielskie i liść laurowy. Zmiksować na zupę krem. Doprawić do smaku. 










Komentarze

Popularne posty