Pierniczki z kakao


Kolejna odsłona świątecznych wypieków od Kulinarnych. Śmiało możecie robić, przepis sprawdzony, tak dobre wyszły, że trzeba jeszcze raz piec na święta, bo p[rawie nic nie zostało. To jest ten mankament pierniczków, upiecz wcześniej, a będziesz musiał piec raz jeszcze, bo na choince nie powiesisz samych wstążeczek.

Składniki:

5 dag masła
6 łyżek miodu
1/3 szklanki cukru pudru 
1 jajko
1 ½ szklanki mąki pszennej 
1 łyżka kakao 
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do garnka przełożyć masło, miód i cukier puder. Położyć na małym ogniu, roztopić i ostudzić. Jajko ubić mikserem.
Do słodkiej masy dodać mąkę pszenną, kakao do ciast, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i jajko. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut (ciasto wyjdzie rzadkie i takie mam być - pod żadnym pozorem nie dodajemy mąki, bo one ładnie stężeje w lodówce).
Następnie ciasto rozwałkować na około 4-5 mm i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.











Komentarze

  1. Dzisiaj koniecznie wypróbuję wasz przepis ale owoc mojej ciężkiej pracy będę musiał chyba schować w sejfie przed resztą członków rodziny, żeby coś zostało na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty