Placki z wątróbki


Placuszki z wątróbki, a właściwie placuszki naleśnikowo-wątróbkowe. Niewiele osób lubi jeść ten "przysmak", ale jak się okazuje jest to najlepszy sposób na podniesienie zawartości hemoglobiny we krwi i zapobieganie niedokrwistości. A w taki sposób w jaki my dzisiaj prezentujemy uda się przemycić nielubiany smak, a pożądane wartości odżywcze.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki 
1 szklanka wody 
2 jajka
sól

Farsz:
300 g wątróbki drobiowej 
100 g słoniny 
1 pęczek natki pietruszki 
1 pęczek szczypiorku 
sól
pieprz 


Wątróbkę, słoninę, natkę pietruszki i szczypiorek posikać  na drobno. Z jajek, wody, mąki zrobić ciasto naleśnikowe (może być trochę bardziej gęste). Następnie ciasto połączyć z posiekanymi produktami, przyprawić do smaku. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.










Komentarze

Popularne posty