Placki z wątróbki
Placuszki z wątróbki, a właściwie placuszki naleśnikowo-wątróbkowe. Niewiele osób lubi jeść ten "przysmak", ale jak się okazuje jest to najlepszy sposób na podniesienie zawartości hemoglobiny we krwi i zapobieganie niedokrwistości. A w taki sposób w jaki my dzisiaj prezentujemy uda się przemycić nielubiany smak, a pożądane wartości odżywcze.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
2 jajka
sól
Farsz:
300 g wątróbki drobiowej
100 g słoniny
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Wątróbkę, słoninę, natkę pietruszki i szczypiorek posikać na drobno. Z jajek, wody, mąki zrobić ciasto naleśnikowe (może być trochę bardziej gęste). Następnie ciasto połączyć z posiekanymi produktami, przyprawić do smaku. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz