Seromakowiec na herbatnikach
Składniki:
herbatniki
Masa makowa:
900 g masy makowej
1/2 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie czekoladowe
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
3/4 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, i na dno wyłożyć herbatniki.
Masę makową z puszki przełożyć do miski, wlać mleko, dodać jajka i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Lekko docisnąć, wyrównując przy tym wierzch.
Pozostałe jajka wbić do miski, dodać oba cukry i krótko. Dodać ser i całość krótko ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na mak, wyrównać wierzch.
Ciasto wstawić do piekarnika. Ustawić piekarnik na 190 stopni i piec przez 25 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 170 i piec przez 30 minut. Na koniec zmniejszyć do 140 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku na minimum 20 minut przed wyjęciem. Następnie wyjąć, zostawić do ostudzenia, dowolnie udekorować, a potem wstawić do lodówki, by schłodzić przed podaniem.
jakiej wielkości jest blaszka?
OdpowiedzUsuńBlaszka 38x26, pozdrawiamy
Usuńbardzo dziękuję
OdpowiedzUsuń