Tort pomarańczowy




Bardzo świeży, lekki i orzeźwiający tort w sam raz na wiosenne lub letnie urodziny. Urzeka już samym kolorem. Gdy skosztujemy poczujemy się jak w ciepłych krajach wśród kwitnących pomarańczy i szumu fal. Ależ nas fantazja poniosła :).



Składniki:

Biszkopt (na tortownicę o średnicy 26 cm):
5 jajek – osobno żółtka i białka
szczypta soli
150 g cukru
130 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

Dodatkowo:
150 g dżemu z czerwonej porzeczki
2/3 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu

Masa:
2 pomarańcze
100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
60 g cukru (można dosłodzić)
8 łyżeczek żelatyny
250 g twarogu gotowego na sernik
250 ml jogurtu greckiego
500 ml śmietanki 30%

Dekoracja:
150 ml śmietanki 30%
1/2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 pomarańcze
20 g płatków migdałowych
kandyzowana skórka cytrynowa

Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat śmietankowy, wymieszać. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać. W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.
Umyć, a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych skórek i drobno pokroić. Do rondelka wlać 100 ml soku pomarańczowego, dodać cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać. Śmietankę ubić i wymieszać z tężejącą masą pomarańczową.
Połowę tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu. Resztę plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową. Przechowywać w lodówce.









Komentarze

Popularne posty