Faworki bazyliowe z kokosowym nadzieniem



Mamy dla Was dzisiaj bardzo nietypowe faworki, gdy dostaliśmy ten przepis sami byliśmy nieco w szoku widząc jego składniki. Ale nie bylibyśmy sobą jakbyśmy go nie wypróbowali. To był strzał w dziesiątkę. Ciekawy, niecodzienny smak i fajna struktura do pochrupania. Spróbujcie naprawdę warto. 


Składniki:


2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
30 g masła
2 jajka
1 garść świeżej bazylii
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru kryształu
4 łyżki mleka
olej do smażenia

Mąkę i cukier puder przesypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, śmietanę, jajka, posiekaną bazylię i pokrojone na małe kawałeczki masło.
Szybko zagnieść gładkie ciasto, przykryć foliowym woreczkiem i odłożyć na ok. godzinę do lodówki. Wiórki kokosowe dokładnie wymieszać z cukrem kryształem i mlekiem. Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm. Ciasto pokroić w prostokąty (ok. 5 x 10 cm). Na każdym kawałku ciasta rozłożyć po trochu kokosu. Złożyć wzdłuż na pół, mocno docisnąć brzegi, żeby się skleiły, mocno spłaszczyć ręką. Na środku każdego nadzianego kawałka ciasta zrobić nożem nacięcie, przełożyć przez nie jeden koniec.
W szerokim garnku rozgrzać olej (ma go być tyle, żeby faworki swobodnie w nim pływały). Do rozgrzanego oleju ostrożnie wkładać faworki. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.















Komentarze

Popularne posty