Solony karmel

Karmel wiadomo kojarzy się z nam ze słodkimi rzeczami, albo nawet bardzo słodkimi. A ten jak się okazuje oszukuje nasze kupki smakowe i jest zarazem słodki i słony. Niesamowite połączenie. Można go stosować do różnych ciast, do polewania i ozdabiania. U nas wyśmienicie współgrał z serniczkiem dyniowym.


Składniki:

4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki masła
około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku


Do rondelka wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlać wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę. Gotować przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodać masło oraz sól i ewentualnie masło orzechowe, wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto.







Komentarze

Popularne posty