Schab w sosie czosnkowo-serowym z pieczarkami



To jest jeden z przepisów wygrzebanych ze starych zeszytów, bo podczas przymusowego siedzenia w domu nie tylko oglądamy albumy ze zdjęciami. Byliśmy święcie przekonani, że przepis jest już na blogu, a tu okazało się że nie. Wszystkie składniki mieliśmy więc szybko nowy post dla was a dla nas niedzielny obiad gotowy.



Składniki:


4 kotlety schabowe bez kości
250 g pieczarek
100 g żółtego sera
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
½ szklanki gęstej śmietany
mąka
olej
sól
pieprz
natka pietruszki


Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Przełoży do rondla lub głębokiej patelni i zalać bulionem. Dusić. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pieczarki i czosnek do schabu i dusić razem około godziny na małym ogniu. Miękkie mięso zdjąć z palnika zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciepłym sosem. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. 












Komentarze

Popularne posty