Niebiański biszkopt



Niebiański bo delikatny i puszysty jak chmurka. Są wśród nas tacy cukiernicy,którzy mają rękę do biszkoptów i zawsze im takie wychodzą. Do tego równie delikatny i puszysty krem i mus czekoladowy, trochę czekolady i można naprawdę poczuć się jak w niebie. A gdyby do tego jeszcze podać kubek ciepłej pachnącej kawy , to już w ogóle można stracić głowę. 




Składniki:  (na okrągłą formę ok. 24 cm): 


Biszkopt: 
szklanka (250 ml) mąki pszennej
¼  szklanki mąki ziemniaczanej
 6 średniej wielkości jajek
¾  szklanki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
dwie szklanki przegotowanej wody
dwie łyżki cukru
sok z połówki cytryny
kieliszek lub dwa alkoholu (wódka, spirytus, ulubiony likier)

Mus czekoladowy:
0,5 l zimnej śmietanki 36%
tabliczka gorzkiej czekolady ok. 70 % zawartości kakao
2 łyżki cukru

Krem budyniowy: 
0,6 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
esencja waniliowa lub łyżka cukru waniliowego
 trzy łyżki cukru
dwa żółtka
pół kostki masła
3/4 słoika kwaśnego, dżemu lub konfitury

Polewa: 
tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka
łyżka cukru

Oddzielić żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszać ze sobą. W większym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić osobno z cukrem. Dodać po łyżce ubitych żółtek do piany, wymieszać łyżką. Powoli, porcjami dodawać mąkę z proszkiem, przemieszać delikatnie. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu w temperaturze 160 stopni, patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy. Po ostudzeniu przekroić ciasto w poziomie na dwie części.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, ostudzić. Dodać do niej łyżkę, dwie ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty ubitego kremu, zmiksować razem do połączenia składników.
Połowę mleka zagotować z cukrem, połowę zimnego wymieszać z mąkami i żółtkami. Wlać rozmieszaną zawiesinę na gorące mleko, intensywnie mieszać aż masa zgęstnieje. Całkowicie ostudzić pod przykryciem z folią, by nie zrobił się kożuch. Masło rozetrzeć na puch płaską końcówka miksera, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie jednolita masa kremowa.
Biszkopt okroić nożem przed wyjęciem z formy, przekroić na pół, nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować dżemem lub konfiturą, wyłożyć mus czekoladowy.
Czekoladę na polewę roztopić w kąpieli wodnej (nad parującą wodą w rondelku), zalać mlekiem, dodać cukier i mieszać do połączenia składników. Rozprowadzić delikatnie na cieście cienką warstwą. Schłodzić w lodówce.










Komentarze

Popularne posty