Risotto z tofu


Danie wegańskie, bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami musimy coś na szybko zrobić na obiad, a w tej potrawie jest jeden plus - warzywa do niej możemy dobrać według swoich upodobań lub zasobów lodówki i szafek. Komponujemy je według uznania i potrzeby, a kasza i tofu jest tutaj bazą.



Składniki: 

150 g kaszy gryczanej
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
duża cebula
200 g pieczarek
puszka kukurydzy
puszka cieciorki
szklanka przecieru pomidorowego
tofu ( u nas z ziołami)
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy
suszona papryka wędzona

Tofu pokroić w kostkę, posypać papryką i wstawić do lodówki na 2 godziny. Tofu przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Cebulę, pieczarki i selera pokroić w kostkę, podsmażyć w grubym garnku przez kilka minut. Dodać kaszę podlać wodą, tak aby przykryła całość, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać kukurydzę i cieciorkę, sól i pieprz i przecier pomidorowy, chwilę poddusić. Risotto podawać posypane tofu.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty