Ciasteczka z masłem orzechowym



Masło orzechowe i czekolada? - to połączenie zawsze smakuje doskonale. Podobnie jak ciasteczka, które zrobiliśmy z wykorzystaniem tych składników. Z doświadczenia radzimy od razu zrobić dwie porcje bo zanim upiekliśmy druga blaszkę ciastek z pierwszej już nie było. W prostocie siła. 


Składniki: 

100 g masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
170 g mąki
2/3 łyżeczki sody
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
50 g czekolady gorzkiej

Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę za pomocą łyżki, bez uklepywania masy, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Początkowo będą miękkie, po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty