Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oliwy
3 jajka
1 szklanka kefiru
1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
30 g startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
150 g szpinaku baby
garstka pestek dyni do posypania muf finek
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rózgą wymieszać oliwę z jajkami i kefirem. Dodać serek wiejski, parmezan, sól, suszony czosnek, posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać . Szpinak zblanszować, odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody. Posiekać i dodać do mokrych składników i wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać tylko do połączenia składników. Rozłożyć otrzymaną masę do foremek na muffinki. Wierzch posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 18 stopni, do suchego patyczka. Ostrożnie wyjąć je z foremki i ostudzić na kratce.
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń