Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem



Szpinak w sosie, szpinak do mięsa, szpinak w nadzieniu czy naleśniki ze szpinakiem. Znajdziemy wiele zastosowań tego warzywa, nawet do ciasta je przecież dodawaliśmy. Dzisiaj szpinak posłuży nam jako dodatek do muffinek, tym razem na słono. Ciekawym dodatkiem jest też serek wiejski. To połączenie jest bardzo smakowite. A muffinki są dobre nawet następnego dnia więc można je zabrać jako drugie śniadanie do pracy. 


Składniki:


200 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki oliwy 
3 jajka
1 szklanka kefiru
1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
30 g startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki suszonego czosnku 
2 łyżki posiekanego szczypiorku
150 g szpinaku baby
garstka pestek dyni do posypania muf finek


W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rózgą wymieszać oliwę z jajkami i kefirem. Dodać serek wiejski, parmezan, sól, suszony czosnek, posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać . Szpinak zblanszować, odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody. Posiekać i dodać do mokrych składników i wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać tylko do połączenia składników. Rozłożyć otrzymaną masę do foremek na muffinki. Wierzch posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 18 stopni, do suchego patyczka. Ostrożnie wyjąć je z foremki i ostudzić na kratce.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty